Als bedrijf kiezen voor zonnepanelen is altijd een goed idee. Waarom dat zo is, kon je al lezen in ons vorige artikel. Maar hoe maak je een doordachte keuze, en is er veel verschil tussen de verschillende soorten zonnepanelen? We zetten alles even voor je op een rij.
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Zoals je misschien al wel hebt gemerkt bestaan er zonnepanelen in verschillende kleuren. Je hebt de keuze tussen:
blauwcellige zonnepanelen;
zwarte zonnepanelen.
Veel klanten willen in eerste instantie kiezen voor zwarte zonnepanelen, omdat die esthetischer zijn. Maar wist je dat dat eigenlijk de enige reden is waarom je voor zwarte zonnepanelen zou kiezen? Het is zo dat zwarte zonnepanelen duurder in aankoop zijn én minder rendement opleveren dan blauwcellige panelen. Zeker voor professionele doeleinden is de laatste keuze dus zeker de beste. Staar je dus zeker niet blind op de verschillende soorten zonnepanelen. Maar met welke eigenschappen moet je dan wel rekening houden? Lees verder onderaan in dit artikel.
Hoe zal de technologie nog evolueren?
Sommige bedrijven wachten nog om de overstap naar zonnepanelen te maken omdat ze verwachten dat de technologie de komende jaren nog enorm zal evolueren. Het is echter zo dat zonnepanelen op dit moment qua rendement hun hoogtepunt zo goed als bereikt hebben. Met rendement bedoelen we dan: de hoeveelheid zonlicht die effectief in stroom wordt omgezet. We leggen het je even uit:
Zonnepanelen vandaag zijn gemaakt uit silicium. Toen de eerste siliciumcel werd geproduceerd lag het rendement per cel rond de 4,5%. Ondertussen kunnen de ‘beste’ cellen zo’n 26% van het zonlicht dat op hen valt in stroom omzetten. Je moet namelijk rekenen dat een cel slechts een gedeelte van het licht effectief in stroom kan omzetten. Voor siliciumcellen ligt dat theoretisch maximum op 33%. Er is dus nog weinig marge voor verbetering!
Waar moet ik dan wel op letten bij de keuze voor zonnepanelen?
We geven je hier een paar specifieke aandachtspunten die belangrijk zijn bij de keuze voor (soorten) zonnepanelen.
De grootte en rendement van de PV-installatie
Om de vereiste grootte van je PV-installatie in te schatten moet je verbruik correct worden ingeschat. Wanneer je ons contacteert, komen we zo snel mogelijk langs om een grondige analyse te maken van je noden en vereisten.
De bedoeling is om te kiezen voor een installatie die jouw verbruik zo goed mogelijk opvangt. Een te kleine installatie zal niet genoeg energie opwekken, een te grote installatie is dan weer onnodig. Het is daarbij natuurlijk ook essentieel dat je kiest voor zonnepanelen met het beste rendement.
Beperkte degradatie
Kwalitatieve zonnepanelen blijven zo lang mogelijk renderen. Je kiest dus best voor panelen die over beperkte lineaire degradatie beschikken: de zonnecellen verliezen zo weinig mogelijk aan kracht over de jaren heen.
Bestand tegen de weersomstandigheden
Kies ook zeker voor zonnepanelen die bestand zijn tegen de elementen: denk dan aan thermische invloeden (warm-koud), maar ook aan regen en wind.
Ga voor één aanspreekpunt
De juiste opvolging van zonnepanelen is essentieel om te blijven genieten van het beste rendement. Door (van op afstand) de installatie te monitoren kunnen problemen en een eventuele terugval in rendement worden gedetecteerd en opgelost. Bovendien is het ook een goed idee om te kiezen voor één leverancier, die een systeemconcept aanbiedt met garantie op elk onderdeel.
Wij helpen je met veel plezier verder met één allesomvattende service.
Kiezen voor Zeco is kiezen voor persoonlijke service
We zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen tot in de puntjes worden geïnstalleerd en opgevolgd. De voordelen:
Service op maat van jouw noden en wensen, voor minder gaan we niet.
Installaties worden altijd perfect uitgevoerd.
We houden actief de prestaties van je zonnepanelen in het oog.
Problemen of defecten sporen we snel op. Daarna plannen we zo spoedig mogelijk een interventie in.
Benieuwd naar wat we kunnen betekenen voor jouw onderneming? Neem snel contact op, dan komen we graag langs voor een grondige analyse.
Overweeg je om zonnepanelen voor je bedrijf te installeren?
We hebben alle belangrijke aandachtspunten verzameld in één whitepaper. Van plaatsing, over beschikbare steunmaatregelen tot monitoring.
Commentaires