top of page
Foto van schrijverGeert Corsmit

Technologische trends in zonnepanelen van 2021 tot 2031

Technologie staat niet stil. Veel mensen die twijfelen om zich zonnepanelen aan te schaffen, gaan ervan uit dat de technologie nog ingrijpend zal veranderen, en wachten geduldig af. Maar is dat wel nuttig? In dit artikel gaan we in op een paar belangrijke technologische ontwikkelingen wat zonne-energie betreft, en geven we ook aan waarom het een goed idee is om nu de knoop door te hakken.



Zonnepanelen: het rendement

De zonnecellen waaruit zonnepanelen bestaan, zijn gemaakt van silicium. De allereerste functionerende cellen hadden een rendement van 4,5%. Dat wil concreet zeggen: 4,5% van het zonlicht dat op de cel valt, werd effectief omgezet in stroom.


Ondertussen is het rendement van de ‘beste’ zonnecellen op de markt zo’n 26%. Als je daarbij bedenkt dat het theoretisch maximumrendement van silicium 33% is, hoef je dus zeker geen jaren meer te wachten in de hoop dat het rendement exponentieel zal stijgen: er is namelijk nog weinig marge voor verbetering.


Wat het rendement betreft, hoeven we dus geen enorme veranderingen te verwachten. Maar welke trends zijn nu wel in opmars?


Thuisbatterij: sla je energie op om later te gebruiken

Een van de meest stijgende trends is de thuisbatterij. Die zorgt ervoor dat je de energie die je opwekt met je zonnepanelen meteen kan opslaan. Die energie kan je dan gebruiken op momenten dat je zonnepanelen zelf geen stroom genereren. Denk bijvoorbeeld aan bewolkte dagen, ‘s nachts of tijdens piekmomenten. Dankzij een thuisbatterij kan je je zonne-energie dus optimaal gebruiken.


Vanaf juli 2022 is er ook sprake van het capaciteitstarief. Dat stelt dat je als stroomverbruiker niet langer zal betalen per opgewekte kWh, maar op basis van de piekmomenten - de momenten waarop je het meeste energie verbruikt. Wie dus hoge pieken veroorzaakt, zal meer betalen dan iemand die zijn energieverbruik spreidt. Op die manier worden de ‘grootverbruikers’ dus meer belast. Maar wanneer je de hele dag buitenshuis werkt, is het logisch dat je verbruik zal stijgen zodra je terug thuis bent: je begint te koken, je schakelt je televisie en wasmachine in en laadt je elektrische wagen terug op. Op dat moment ben je dus aan het verbruiken in een piekmoment en daar zal je ook voor moeten betalen. Om dat op te vangen is een thuisbatterij de ideale optie: je kan energie opslaan om verspreid te verbruiken, dus bijvoorbeeld op die piekmomenten. En dat kan je heel wat geld besparen.


Zeco installeert hoogstaande batterijsystemen voor thuis. Lees er hier meer over.


De laadkabel voor elektrische wagens

Steeds meer mensen kiezen voor elektrische (bedrijfs)wagens. Elektrisch laden is namelijk razend populair, maar het zal ook duurder worden wat stroomverbruik betreft. Daarom is je wagen opladen via het stopcontact niet meer de ideale oplossing. Maar thuis een laadpaal installeren behoort ook niet altijd tot de mogelijkheden. Gelukkig bestaat er nu ook de zogenaamde laadkabel, die dezelfde functie vervult als een laadpaal. De voordelen:


  • Opladen gaat veel sneller en efficiënter;

  • De kabel beschikt ook over slimme sturing: het vermogen kan verlaagd worden wanneer andere toestellen meer energie nodig hebben. Of je kan instellen dat er alleen ‘s nachts wordt opgeladen.

  • De kabel neemt erg weinig plaats in en is eenvoudig mee te nemen. Je hoeft dus geen dure en grote laadpaal meer te installeren.


Zeco voorziet in hoogstaande laadkabels en laadsystemen, voor in bedrijfsparken of thuis. Lees hier meer over onze diensten.


Onze tip? Ga voor de beste service!

Technologie verandert inderdaad continu. Maar op dit moment zijn er al uitstekende oplossingen op de markt om te genieten van een energie- en kostenneutraal alternatief. Daarom is onze tip ook: ga voor de beste service. Zo blijf je genieten van het beste rendement. Het grote verschil zit ‘m namelijk niet in de technologie, maar in wie adviseert, installeert en opvolgt. Bij Zeco reken je op een totaalservice. Die omvat:

  • Duidelijk advies en heldere offerte

  • Stipte en nauwkeurige installatie

  • Monitoring en opvolging

  • Onderhoud en service na verkoop.

Kunnen we je ergens mee helpen, of heb je vragen over onze diensten? Laat ons iets weten, dan krijg je zo snel mogelijk een antwoord terug.


 

Overweeg je om zonnepanelen voor je bedrijf te installeren?

We hebben alle belangrijke aandachtspunten verzameld in één whitepaper. Van plaatsing, over beschikbare steunmaatregelen tot monitoring.



Comentários


bottom of page